Teklifim ()
*Oluşturduğunuz teklif ile mağazalarımızdan sipariş verebilirsiniz.
Blog > Yatak Ölçüsü Nasıl Olmalıdır?

Yatak Ölçüsü Nasıl Olmalıdır?

Yatak ölçüsü; kişilerin ihtiyaçlarına, yatağın konulacağı odalarının boyutlarına, kişisel tercihlerine ve konfor beklentilerine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Yatak ölçüleri ülkeden ülkeye değişkenlik gösterebileceği gibi yaygın olarak kullanılan standart yatak ölçüleri de mevcuttur.

Yatak ölçüsü seçiminde dikkate alınması gereken en önemli faktörlerden biri yatağın konulacağı odanın büyüklüğü ve şeklidir. Küçük bir odaya büyük bir yatak koymak odayı daha küçük göstereceği gibi aynı zamanda sıkışık ve boğucu bir hissiyat yaratabilir. Büyük bir odaya ise küçük ölçülerde yatak tercihi yapmak; odayı boş, özensiz ve hatta olduğundan daha küçük gösterebilecektir. Bu yüzden odanın ölçüleri muhakkak göz önünde bulundurulmalı ve odaya göre yatak ölçüsü seçimi yapılmalıdır.

Yatak Ölçüsü Nasıl Olmalıdır?

Ayrıca, yatak ölçüsü seçimlerinde kişisel ihtiyaçlar ve konfor beklentisi büyük bir role sahiptir. Bazı insanlar küçük ölçülere sahip bir yatakta daha rahat ve huzurlu uyuyabilirken, bazı insanlar daha geniş bir yatakta daha kaliteli uyuduklarını ve daha çok rahatladıklarını dile getirir. Buna göre tercihlerini büyük yatak ölçüsü ya da daha küçük yatak ölçüsünden yana kullanabilirler. İdeal uyku kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir ancak 75cm bir uyku alanının kişiye yeterli olacağı düşünülmektedir. Yatak ölçüsü seçiminde kişi veya kişilerin kendileri için ideal yatağı bulmasında pek çok kriter vardır. Bu kriterlerden bazıları; yatağı kullanacak kişinin vücut yapısı, sıklıkla tercih edilen uyku pozisyonları, uykudan bekledikleri konfordur. Bu yüzden nesnel bir şekilde ideal yatak ölçüsünden bahsetmek mümkün değildir. Kişilerin ideal yatak ölçüleri değişkenlik göstermektedir. 75 cm’lik uyku alanının kişiye yeterli gelip gelmemesini yine kendi kriterleri belirleyecektir. Yatak ölçüsü tercihi bu kriterler doğrultusunda yapılmalı ve kişi yatak ölçüsünü kendi rahatlığını ön planda tutarak belirlemelidir.

Boyutlarına Göre Yatak Çeşitleri

Yatak ölçüsü kişisel tercihlerinize bağlı olarak özel ölçülerde üretilebileceği gibi standart ölçülere de sahip olabilmektedir. Standart ölçülerin her insana uyabilecek geniş seçenekleri de mevcuttur. Tek kişilik yataklar çoğunlukla daha küçük ya da kullanım alanı daha dar olan odalara uygundur ve bireysel kullanıcılar için üretilmektedir. Çift kişilik yataklar ise hem birey hem de çift olan kullanıcılar için uygundur. Çift kişilik yatak ölçüsü daha geniş bir alanı kapsayacağı için daha geniş odalarda rahatlıkla tercih edilebilir, odanın genişliğine ya da kullanım alanının büyüklüğüne göre yatak ölçüsü standarttan daha büyük ya da daha küçük tercih edilebilir.

140x190 cm ölçüsündeki yataklar en küçük çift kişilik yataklardır. Küçük kullanım alanlı odalar ve fazla kilolu olmayan çiftler için ideal bir tercihtir. 150x200 cm ölçüsündeki yataklar dünyada en çok tercih edilen yataklardır. Çiftlerin rahatça dönebileceği ve hareket edebileceği ölçülere sahip olmanın yanı sıra çiftlerin birbirlerinden fazla uzaklaşmamasını da sağlar. 160x200 cm ölçüsündeki yataklar çiftlere bireysel olarak 80 cm’lik bir uyku alanı sunar ve genellikle partneri ya da kişinin kendisi cenin pozisyonda uyumayı tercih ediyorsa ideal bir yatak ölçüsü seçimi olacaktır. King size (en büyük boy) yataklar 200x200cm ölçüsündedir. Genellikle alanı çok büyük odalarda tercih edilir, kullanıcıya geniş ve rahat bir uyku deneyimi sunmanın yanı sıra uyku esnasında partnerin hareketlerinden de etkilenmemeyi sağlayacak kadar geniştir. Queen size (kraliçe boy) yataklar ise, 150x200cm ölçülerindedir ve king size (en büyük boy) yatakların büyük geleceği ancak standart çift kişilik yatak ölçüsünde bir yatağın da küçük geleceği oda boyutları için idealdir. Queen size (kraliçe boy) yataklar da oldukça konforlu bir uyku deneyimi sunarlar, çiftlere bireysel olarak düşen alan rahat etmeleri için yeterlidir.

Uygun Yatak Ölçüsünün Uyku Kalitesindeki Etkisi

Uygun yatak ölçüsü, uyku kalitesini etkileyen en önemli etkenlerden biridir. Yatak ölçüsü seçimi doğru yapıldığında vücudun pozisyonu desteklenirken, basınç noktaları azalır böylece uyku kalitesi yükselir. Ayrıca, geniş bir yatak kişinin hareket etme özgürlüğünü artıracağı için rahat bir uyku deneyimine katkıda bulunur. Uygun yatak ölçüsü seçimi bazen düşünüldüğünden daha karmaşık olabilir. Kişi veya kişilerin yaşı; boyu, kilosu, tercih ettiği uyku pozisyonları muhakkak göz önünde bulundurulmalıdır.

Yatak Ölçüsü Nasıl Olmalıdır?

Standart tek kişilik bir yatak ölçüsü 90x190cm çocuklar ve normal kiloya sahip yetişkinler için uygunken boyu 180 cm’nin üzerindeki yetişkinler için uyku konforunu düşürebilmektedir. Örneğin çiftler için geniş bir yatak ölçüsü kullanımı partnerle paylaşılan yatakta sıkışıklık olmamasına ve rahat bir uykuya katkı sağlar. Başka bir örnek olarak sürekli dönerek ya da hareket halinde uyuyan kişiler için geniş bir yatak tercihi bu kişilerin yataktan düşme, bir yerini çarpma gibi olası kazalar yaşamasını önlemektedir. Geniş yatak tercihi her ne kadar konforlu gözükse de ne yazık ki dar alana sahip yatak odalarında bu durum tam tersi etkiler yaratabilir. Küçük bir odaya büyük bir yatak koymak odayı sıkışık gösterebileceği gibi kişiyi de sıkışmış ve huzursuz hissettirebilmektedir. Kaliteli bir uyku, geçirilen günün kalitesini de belirler. Kişi veya kişiler kaliteli uyku uyuduklarında tüm gün daha enerjik hisseder ancak kalitesiz uyku tüm gün yorgun ve isteksiz hissettirir.

Bu gibi nedenlerle yatak ölçüsünün doğru tercih edilmesi kişi veya kişilerin uyku kalitesini etkileyecek ve konforlu uyku sayesinde gündelik yaşamlarını da olumlu yönde etkileyecektir.

Yatak Ölçüsü Nasıl Olmalıdır?

Standart Yatak Ölçüleri Nedir?

Standart yatak ölçüsü 160x200 cm’dir. Bu ölçüde yatağın boyu 200 cm, eni ise 160 cm’dir. Bireyler ve çiftler odalarının boyutu ve kişisel konfor beklentilerine bağlı olarak bu ölçüyü tercih edebilirler. Örneğin; daha geniş alanda uyku deneyimlemek isteyen bireyler standart yatak ölçüsünde bir yatağı tercih edebilirken, bu yatak ölçüsü çiftler için de oldukça idealdir. Standart yatak ölçüsünün hem birey hem de çift olarak tercih edilebiliyor olması bu ölçüyü kullanıcı için daha kullanışlı hale getirmektedir.

Standart Çift Kişilik Yatak Ölçüleri

Standart çift kişilik yatak ölçüleri ülkeler arasında değişiklik gösterebilir ancak standart çift kişilik yatak ölçülerinin de 140x190 cm, 160x200cm, 180x200 cm olmak üzere üç çeşidi vardır. Yatak ölçüsü; yatağın konulacağı odanın genişliğine çiftlerin uyku pozisyonlarına, çiftlerin fiziksel özelliklerine ve konfor beklentilerine göre tercih edilmelidir ayrıca geniş uyku alanında uyumayı seven bireylerde tercih edebilirler.

Standart tek kişilik yatak ölçüleri

Standart tek kişilik yatak ölçüsü de tıpkı çift kişilik yatak ölçüleri gibi ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilmektedir. Standart tek kişilik yatak ölçüsü 90x190 cm ya da 90x200 cm ölçülerinde olabilir. Bireyin uyku konforunu yükseltebilmesi için fiziksel özelliklerine uyku pozisyonlarına ve konfor beklentisine göre tercih yapması önerilir.

Standart baza ölçüleri nedir?

Standart baza ölçüleri de standart yatak ölçüsü gibi değişkenlik gösterebilmektedir fakat genellikle kullanılan bazı standart ölçülere sahiptir. Bu ölçüler tıpkı yatak ölçüsündeki gibi tek kişilik veya çift kişilik boyutlarda olabilir. Baza ölçüsü, kullanılan yatak ölçüsü göz önünde bulundurularak tercih edilmeli bu yüzden yataktan birkaç cm uzun ve geniş olmalıdır. Baza alınırken ölçüleriyle ilgili tedarikçisiyle iletişimde olmak daha sağlıklı olacaktır.

Tek kişilik baza ölçüleri

Tek kişilik baza ölçülerinin genişliği 90cm ile 100cm arasında ve uzunluğu 190cm ile 200cm arasında değişiklik gösterebilmekle birlikte tercih edilen malzeme kullanılan ayak ve başlığın tasarımına bağlı olarak derinliği 25 ile 30 cm arasında değişiklik gösterebilmektedir.

Çift kişilik baza ölçüleri

Çift kişilik baza ölçülerinin genişliği 140 cm ile 160 cm arasında değişiklik gösterebilmekle birlikte, queen size (orta boy) yataklar için, 160 cm ile 180 cm arasında ya da king size (en büyük boy) yataklar için, 180cm ile 200cm arasında değişiklik gösterebilir. Çift kişilik baza ölçülerinin uzunluğu ise 190 cm ile 200 cm arasında olabilmekle birlikte, queen size (orta boy) yataklar ve king size (en büyük boy) yataklarda uzunluk 200 cm ile 210 cm arasında değişiklik gösterebilmektedir.

13.02.2024

Sosyal Medyada Paylaşın