Teklifim ()
*Oluşturduğunuz teklif ile mağazalarımızdan sipariş verebilirsiniz.
Blog > Ev Dekorasyonu İçin İdeal Ölçülendirmeler

Ev Dekorasyonu İçin İdeal Ölçülendirmeler

Ev Dekorasyonu İçin İdeal Ölçülendirmeler

Ev Dekorasyonu için İdeal Ölçülendirme Nasıl Yapılır?

Ev dekorasyonunda en az mobilya seçimleriniz kadar nasıl bir yerleşim yaptığınız da önem taşıyor. Elinizdeki mekânı en etkin şekilde kullanmanızı sağlayacak yerleşim önerileri için ilk etapta iç mekânda ideal ölçülendirmenin nasıl yapılacağını bilmeniz gerekiyor. Mekân içine yerleşecek mobilyaların kendi boyutlarının haricinde, bu mobilyalar aralarında kalan gereken geçiş alanları önemsenmediğinde, en fonksiyonel mobilyalarla donatılmış iç mekânlar bile oldukça kullanışsız bir hale gelebiliyor. Bu nedenle mobilya seçimlerinizi tamamlamadan önce ideal ölçülendirmeye ilişkin bu püf noktaları mutlaka öğrenmeniz gerekiyor:

Ev Dekorasyonu İçin İdeal Ölçülendirmeler

Yatak Odasında İdeal Ölçülendirme Neden Önemli?

Yatak odasında olması gereken temel mobilyalar genellikle karyola ve gardırop olarak biliniyor. Bunun yanında bir veya iki adet komodin ile genişletilen yatak başına ek olarak; şifonyer, makyaj masası, uzanma koltuğu ve TV ünitesi gibi dekorasyon elemanları da yatak odası tasarımlarında yer alabiliyor. Bu elemanların her birinin kullanımı için belirli boşluklara ihtiyaç duyuluyor. Standart bir insanın omuz genişliğini baz aldığınızda eşyalar arasında bırakmanız gereken minimum mesafenin 60 cm olduğu ortaya çıkıyor. Kullanıcılara eğilip kalkma payı bırakıldığında artan bu mesafe, ideal ölçülendirme kavramıyla yakın bir ilişki kuruyor. Zira mobilyaların ölçüleri ile birlikte bu geçişlerde ergonomik koşulları sağlayan sayısal değerlerin kullanılması, iç mekân tasarımını başarılı ve kullanışlı kılan en temel unsura dönüşüyor.

Yatak Odasında İdeal Ölçülendirme Nasıl Yapılır?

  • Yatak odanız yeterli genişlikteyse yukarıda sayılan tüm nesneleri hatta daha fazlasını yatak odanıza konumlandırmanızda bir problem yok. Ancak, yatak odasında daha fazla yer kazanmanın ve elinizdeki alanı en işlevsel şekilde kullanmanın yollarını arıyorsanız bir kâğıt bir de kalem alın ve aşağıdaki adımları izlemeye başlayın.

  • Odanın krokisini çizin.

  • Bütün duvarların genişliklerini şerit metre yardımıyla ölçün ve kroki üzerine not edin.

  • Gardırop gibi düşeyde fazla yer kaplayan mobilyaların konumlanacağı alanda üç farklı noktadan yükseklik ölçüsü alın.

  • Bu ölçüyü mekânın diğer noktalarındaki tavandan zemine ölçülen yükseklik değeri ile kıyaslayın. Böylece zeminde veya duvarlarda bir yamukluk olup olmadığını az- çok anlayabilirsiniz.

  • Kroki üzerinde yatağınızın bulunacağı alanı işaretleyin ve karyolanızın ölçülerini bu çizime not edin.

  • Kalan boşlukları değerlendirirken gardırop derinliği standartlara göre 60 cm olarak baz alabilirsiniz.

  • Kalan geçiş alanlarında bir kişinin rahat şekilde yürüyebileceği boşluklar oluşturmak adına en az 80 cm’ lik bir pay bırakmanız gerektiğini unutmayın.

  • Dolap kapaklarını hesaplarken Sardis 3 Kapılı Dolap gibi 135 cm’lik üç kapılı bir gardırobun her bir kapağı 45 cm olacağı için, ön kısmında bu kapağın açılabileceği en az 45 cm’lik boşluklar bırakmaya özen gösterin.

  • Kapak açıkken rahat hareket edebilmek amacıyla, gardırop kapağının ulaştığı en uzak noktadan sonra kendinize geçiş alanı için pay bırakın.

  • Bu şekilde yapacağınız ölçülendirmelerle mekânı en efektif şekilde nasıl kullanabileceğinizi kendiniz öğreneceksiniz. Örneğin, İder Mobilya’nın 5 kapılı gardırop modellerini kapsayan Misis, Siena ve Bronze gibi yatak odası takımlarının ideal yerleşimi için ihtiyacınız olan yatak odası alanı yaklaşık 12 metrekare civarındayken; gardırop modelini sürgü kapaklı olanlardan tercih ettiğinizde, daha dar yatak odalarında bile İder ayrıcalığını yaşayabileceğinizi göreceksiniz.

Salon ve Oturma Odası Gibi Aktif Yaşam Alanlarında Ölçülendirme Nasıl Olmalı?

Ev Dekorasyonu İçin İdeal Ölçülendirmeler

Yaşam alanlarında ölçülendirme yaparken, ilk olarak bu mekânda gerçekleştirmek istediğiniz faaliyetleri belirlemeniz gerekiyor. Televizyon izlenecekse bir adet TV ünitesi/ sehpası; kütüphaneye ihtiyaç duyuluyorsa kullanışlı bir kitaplık, sık sık misafiri gelenler için yataklı veya bazalı kanepeler, salon ve oturma odası dekorasyonlarında kullanabileceğiniz, en işlevsel ürün seçeneklerini oluşturuyor.

Ölçülendirme aşamasında TV sehpasının koltuğa uzaklığı, orta sehpa ile koltuk arasında bırakılan boşlukların uzunluğu, köşe takımlarının yerleşimi ve oturma alanının yemek alanına olan mesafesi, dekorasyona ilişkin alınacak kararlarda belirleyici rol oynuyor.

Köşe Koltuğunuzun Ölçüleri İhtiyacınız Olan Mekân Genişliğini Ele Veriyor

Ev Dekorasyonu İçin İdeal Ölçülendirmeler

Köşe kanepeler, ihtiyaç duyulan mekânın büyüklüğünü anlamak açısından büyük bir kolaylık sağlıyor. İder’in Truva, Venedik ve Santos isimlerindeki nispeten daha az yer kaplayan köşe kanepeleri, minimum 6 metrekarelik bir alana yerleştirilebiliyor. Focus ve Phaselis gibi modeller ise en az 10 metrekarelik bir alana ihtiyaç duyuyor. Bu ölçüler sadece köşe koltuklara göre hesaplanan değerler. Bir de bu koltuklara eşlik eden berjerler ve bu iki koltuk tipi arasında bulunan geçiş alanlarının mesafeleri de eklendiğinde ihtiyaç duyulan boş alan miktarı gittikçe artıyor.

Siz de yaşam alanlarınıza yenilikçi bakış açısıyla çağdaş değerler katan İder Mobilya’nın birbirinden güzel ve kullanışlı mobilya takımlarına göz atabilir, seçtiğiniz mobilyalara en uygun yerleşim planını kendiniz belirleyebilirsiniz. Her mekâna uygun boyut seçenekleri ile İder ürünlerini daha yakından keşfetmeye hazırlanın!

01.04.2023

Sosyal Medyada Paylaşın