Teklifim ()
*Oluşturduğunuz teklif ile mağazalarımızdan sipariş verebilirsiniz.
Blog > Renklerin Psikolojik Anlamları ve Ev Dekorasyonunda Kullanımı

Renklerin Psikolojik Anlamları ve Ev Dekorasyonunda Kullanımı

Renklerin Psikolojik Anlamları

Renklerin Psikolojik Anlamları ve Ev Dekorasyonunda Kullanımı

Sandığımızdan da karmaşık olan insan psikolojisi üzerinde renkler sanılandan da daha etkili. Örneğin herhangi bir rengin insan davranışını etkileme ve düşünme biçimi değiştirme özelliği olduğunu biliyor musunuz? Renklerin gücü bu denli büyük olduğundan dekorasyonda kullanılan renklerin de doğru seçilmesi gerekir. Böylece psikolojik bir fenomen olan renkleri kendi amaç ve ihtiyaçlarınız doğrultusunda kullanabilirsiniz.

Duyguyu Tetikleyen Renkler ve Dekorasyon

Renkler genel hatları ile sıcak ve soğuk olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Kırmızı, turuncu, sarı ve tonları sıcak renk grubunda yer alır. Sıcak renkleri dekorasyonda kullandığınızda samimi bir hava yaratabilirsiniz. Özellikle salon ve mutfak dekorasyonunda kırmızının uyarıcı ve canlandırıcı etkisinden yararlanabilirsiniz. Çünkü kırmızı sıcak renkler arasında duyguyu tetikleyen en etkili seçeneklerin arasında geliyor. Rengin duyguları harekete geçirme özelliğinin yanı sıra sinirli olma ruh halini de artırma eğilimi var. Kırmızı ve tonlarını uyumlu renklerle kombinleyerek kullanmanız daha akıllıca olabilir. Çocuk ve genç odalarında ise mobilyalarda ya da duvar renginde kullanmak yerine aksesuarlarda tercih edebilirsiniz. Sıcak tonları çocuk odalarında kullanmak isterseniz turuncu ve sarı gibi renklere öncelik verebilirsiniz. Özellikle sarının ilham veren ve yetenekleri ortaya çıkaran özelliğinden çocuklarınız yararlanma fırsatı bulabilir.

Sakinlik ve Düzenin Rengi: Mavi

Her ne kadar barış rengi olarak bilinse de mavi sakinliği ve düzeni de temsil eder. Titiz ya da derli toplu olanlar dekorasyonlarında istemsizce mavi tonlarına eğilim gösterir. Motivasyonu artırdığı için çalışma odaları için mükemmel bir seçim olabilir. Evinizde sakin ve huzurlu bir köşe arayışı içindeyseniz oturma odanızı rahatlıkla mavi ton mobilyalar ile döşeyebilirsiniz. Dilerseniz mavinin açık tonlarını duvar rengi olarak da değerlendirebilirsiniz. Benzer özelliklere sahip alternatif renk arayışı içerisindeyseniz yeşil ve tonlarını kullanabilirsiniz. Dış mekan dekorasyonunda daha etkili olsa da özellikle iş yeri ya da işletme gibi insan ilişkilerinin ön plana çıktığı mekanlarda mükemmel bir dekor rengi olur. Ayrıca mavi renge nazaran daha rahatlatıcı bir etkisi olduğunu da görmezden gelmek imkansız.

Dekorasyonda Nötr Renk Tonları

İnsan üzerinde sıcak renkler kadar güçlü bir etkiye sahip olmasalar da nötr renkler ev dekorasyonlarında arka plan tonu olarak sıklıkla kullanılıyor. Nötr renk tonları denince ise akla en başta hiçbir risk barındırmayan beyaz ve krem gelir. Örneğin beyaza boyanmış ya da beyaz tonların hakim olduğu mobilyalarla döşeli bir salona girdiğinizde rengin varlığı sizi rahatsız etmemekle birlikte ayrıntıyı da bilinçsiz bir biçimde hafızanıza kaydedemeyebilirsiniz. İşte bu açıdan her tonla uyumlu olan nötr renkler için risk barındırmıyor diyebiliriz. Fakat daha göze çarpan dramatik bir nötr renk arayışındaysanız kesinlikle siyah rengi kullanmalısınız. Her mekanda asaleti ile göz dolduran siyahı duvar renginden ziyade mobilyalarda değerlendirmek daha uygun olur.

Renk Tercihinde Sezgilerinize Kulak Verin

Renkler ve renklerin psikolojiye etkisi tam anlamı ile bir bilim olmadığından renk kombinlerinizi yaparken sezgilerinizi ön planda tutmanız yararlı olabilir. Çünkü renkler insanlar üzerinde farklı etkilere de sahip olabilir. Tercih edeceğiniz rengin sizde çağrıştırdıklarını dikkate alarak seçim yaparsanız oluşturduğunuz dekorasyondan uzun süre sıkılmazsınız. Bu noktada hislerinizi size yol gösteren bir harita olarak kullanabilirsiniz. Renklerin psikolojik ve duygusal etkileri sizi sınırsız bir kombin yaratmanız için de zemin hazırlıyor. Çünkü sayısız renk ve renk tonu arasından size huzur veren seçenekleri rahatlıkla bulabilirsiniz. Gerisi sizin hayal gücünüze kalıyor. İhtişam ve lüks bir görüntü için mor, romantik bir dokunuş için pembe, güven hissi oluşturmak için ise griyi kullanabilirsiniz.

02.04.2023

Sosyal Medyada Paylaşın